Elektrik Akımının Yönü

elektrik akımının yönü

Serbest elektron hareketinin bilinmediği zamanlarda, dış devredeki elektrik akımının yönü pozitif uçtan negatif uca ( + dan – ye) saptanmıştı. Ancak daha sonraları elektrik akımı başlıklı yazımda da anlattığım üzere serbest elektronların varlığı anlaşılmış ve serbest elektron yönünün aslında bu yönün tersinde oluştuğu ortaya çıkarılmıştır. Nitekim pilin eksi ( – ) ucundaki elektron fazlalığı dış devredeki serbest elektronlara pilin artı ( + ) ucundaki elektron azlığına doğru basınç yapar. Böylece negatif ( – ) uçtan pozitif ( + ) uca doğru bir elektron hareketi başlar.  İç devrede ise yani pilin içerisinde elektronların hareketi pozitif kutuptan negatif kutba doğrudur.

Günümüzde her ikisi yerine göre kullanıldığından elektron hareketi ile elektrik akımının yönü aşağıda olduğu gibi belirginleştirilmiştir:

elektrik akımının yönü
Elektrik akımı ve elektron hareketinin yönleri

Elektrik akım yönü: Dış devrede artıdan ( + ) eksiye ( – ) ; üreteç içinde ise eksiden ( – ) artıya ( + ) doğrudur. Düz bir okla gösterilir.

Elektron hareketinin yönü: Dış devrede eksiden ( – ) artıya ( + ) ; üreteç içinde ise artıdan ( + ) eksiye ( – ) doğrudur. Kesikli çizgi ile gösterilir.

Elektrik Akımının Yönü” üzerine 3 yorum

  1. araçlarda klasik ateşleme sistemi,
    şarjlı el feneri
    aydınlatma otomatiği
    bunlardan hangilerinde kondansatör işlevinden yararlanılıyor acaba?

    1. Evet sana bir çözüm buldum şimdi konfansatör varya onun ateşleme dedeğimiz stokonlar var bu stakonlar aslında cunis varlığ bellisiz ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir