Enerji nedir ? Bir barajda yüksekte depolanan su alçakta bulunan türbin üzerinde bir iş yapmaktadır. Yani yukarıda bulunan su içinde bir iş yapma gücü saklıdır. Su aşağı doğru boşaldıkça türbini çevirmekte ve bir iş oluşturmaktadır. Bu şekilde bir iş yapma gücü mekanik enerji olarak adlandırılır.
Yanmalı bir motorun içinde yakıtın yanması kimyasal bir olaydır ancak yakıtın yanması sonucu piston hareket etmekte ve bir iş oluşturmaktadır. Öyleyse yakıtlar bir kimyasal enerji deposudur. Su buharı ile döndürülen bir türbinde ısı enerjisi rol oynamaktadır. Çünkü suyu kaynatmak ve buhar haline getirmek için bir ısı harcanmıştır. Atom çekirdeğinin parçalanması da bir iş oluşturur. BU oluşum nükleer enerjinin bir sonucudur.
Elektrik geriliminin oluşturduğu akım bir iş yapar. Bu nedenle elektriksel iş elektrik enerjisi olarak da adlandırılır.
Yanmalı bir motor silindiri içinde yakıtın kimyasal enerjisi önce ısı enerjisine sonra mekanik enerjiye dönüştürülür. Bu motor bir jeneratörü çevirirse mekanik enerji elektrik enerjisine dönüştürülür.
Enerji üretilemez ancak dönüştürülür.
Elektrik enerjisi de üretilemez ancak diğer enerji türlerinden dönüştürülebilir.
Ancak bugün uygulamada belki de yanlış olarak diğer enerji türlerini elektrik enerjisine dönüştüren sistemler enerji üretici diye isimlendirilir. Örneğin; generatörler, deşarj anında aküler, dinamik mikrofon vb. çeşit çeşit elektrik üreticisi mevcuttur. Elektrik enerjisini diğer enerji türlerine dönüştüren elektrik aygıtı ya da tüketici diye anılır. Örneğin lambalar, ısıtıcılar, motorlar ve şarj anında aküler tüketicidir.
Sonuçta enerji nedir sorusu iş yapma yeteneği, iş yapma gücü olarak tanımlanabilir. Enerji yoktan var edilemez ; var olan enerji yok edilemez. Enerji ancak birbiri türleri arasında dönüştürülebilir. Enerji türlerini kısaca özetlersek: Mekanik enerji, Isı enerjisi, Kimyasal enerji, Nükleer enerji, Elektrik enerjisi vb. Elektrik enerjisi diğer enerji türlerine nazaran kullanımı en kolay enerji türüdür. Bu yüzden diğer enerji türlerini taşıması ve kullanımı en kolay olan elektrik enerjisine dönüştürerek günlük hayatımızda kullanırız.