Elektrikli ısıtıcılar

elektrikli ısıtıcılar

Elektrikli ısıtıcılar nelerdir ? Oda hacmine göre elektrikli ısıtıcılar ne kadar elektrik harcar ? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bu yazımızda elektrikli ısıtıcılardan ve elektrikli ısıtıcı çalışma prensibi bahsedeceğiz. Binalar içinde oturan insanların ısıtılması söz konusu olduğunda yayılma(konveksiyon) ya da ışıma yoluyla ısıtma tercih edilir. Konveksiyon yöntemi ile ısının yayılma aracı havadır. Sıcak hava vantilatörleri ve ısı depolu klimalar bu yöntemin bir örneğidir. Yapılmış denemeler uyarınca elektrikli ısıtıcıların oda hacmine göre gereken kurulu elektrik güçleri tabloda verilmiştir.elektrikli ısıtıcılar - oda hacmine göre kurulu güç Işıma yoluyla ısıtmada ısıtılacak yere yeterli miktarı ısı verilebilmektedir. Ancak bunlar yönlendirilmiş aygıtlardır. İnfrared ısıtıcılar bu türde çalışmaktadır. Özellikle yüksek odalar için daha ekonomiktir. Elektrikli ısıtıcılar söz konusuysa tepeye asılmış böyle bir ısıtıcının gücü, her taban alanı başına (m2) 100-150 W olarak hesaplanır. Örneğin taban boyutları 3×4 m olan bir oda için gereken güç 12×100=1200 watt olarak bulunur.

Fanlı Isıtıcılar

Fanlı ısıtıcılar, ısıtıcı olarak bir açık spiral direnç teli veya amyant ve direnç telinden oluşmuş plaka ısıtıcılar kullanılır. Üflenen hava, sıcak direnç elemanı üzerinden geçerken ısınır ve çevresini ısıtır. Bu aygıtlarda fan tarafından üflenen hava aynı zamanda direnci soğuttuğundan, direnç ve fan kesinlikle birlikte çalışmalıdır. Aksi halde direnç yanabilir.

Klimalar

Isı depolu klima aygıtlarında ısıtıcı olarak boru veya plaka tipli dirençler kullanılmaktadır. Isıtıcı dirençler klima fırını içinde seramik veya benzeri dirençten oluşmuş blok içine gömülmüştür. Bu blok geç ısınıp geç soğuduğundan bir cins ısı deposu görevi yapar. Üflenen hava bu sıcak blok çevresinde dolaşarak ısınır ve faydalanılmak üzere borularla sevk edilir. Isı depolu aygıtlarda devamlı ısıtma söz konusu değildir. Ayarlı ve otomatik bir termostat ile blok zaman zaman ısıtılarak üzerine ısı depolanır. Gündüz devamlı ısıtılmış blok gece bedava ısı temin edebildiğinden özellikle ekonomik olabilmektedir. Bazı aygıtlarda vantilatör kullanılmamıştır. Bunlarda ısınan havanın yükselmesi ve bu nedenle alttan soğuk hava akımının sağlanması prensibinden yararlanılarak çalışan konvektörler(yayıcılar) uygulanmaktadır.

Bunların dışında daha birçok ısıtma yöntemi sayılabilir. Örneğin: taban ısıtmasında zemin içerisine döşenmiş kablo tipi elektrikli ısıtıcılar kullanılmaktadır. Duvar tipi ve örtü tipi ısıtıcılar da aynı yöntem ile çalışmaktadır. Elektrikli sobalar akkor haline getirilen bir telin ışıması prensibine dayanır. Ender kullanılan bazı tiplerde ısıtıcı direnç bir kuvars boru içine sokulmuştur. Işıma prensibine dayanan bütün elektrikli sobalar yanıcı ve patlayıcı maddeler bulunan odalarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

Elektrikli ısıtıcıların çalışma prensibi ve elektrikli ısıtıcıların yapısı da kısaca bu yazımızda tanıtılmış oldu, umarım faydalı olmuştur. Keyifli günler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir