Rölelerin devre zamanları
1.Çekme zamanı: Uyarı akımının verilmesinden röle kontakları kapanıncaya kadar geçen süredir.
2.Bırakma zamanı: Uyarı akımının kesilmesinden röle kontakları açılıncaya kadar geçen süredir.
Palet – demir çekirdek arasındaki aralık değiştirilmek suretiyle, çekme zamanı ; ve ayırıcının kalınlığı değiştirilmek suretiyle bırakma zamanı küçük ölçülerde değiştirilebilmektedir. Daha büyük ölçüde gecikmeler istendiğinde, rölenin manyetik veya elektrik devresinde değişiklikler yapılmalıdır. Bir rölenin çekme gecikmesi uyarı devresine dirençler, bobinler ya da kondansatörler veya manyetik devre içine kısa devre sargıları ya da zır sargılar konulmak suretiyle elde edilebilir.
Manyetik alan uyarı akımı kesildikten sonra bir süre daha kalabiliyorsa, bırakma gecikmesi oluşur. Bu oluşum kısa devre sargıları veya kısa devre bilezikleri ile elde edilir. Bırakma zamanından daha uzun bir gecikme istendiğinde, uyarı sargısı, akım kesildikten sonra hemen kısa devre yapılmalı ya da bir dirençle köprülenmelidir. Birkaç saniyelik bir gecikme, röle bobinine paralel konmuş bir kondansatör ile sağlanır. 10 saniyenin üzerindeki gecikmeler özel zaman rölelerle elde edilebilir.
Kıvılcım Söndürme
Bir doğru akım devresine bağlı bir rölenin akımı kesildiği an, endüktif yüklenme nedeniyle aşırı gerilimler oluşabilmektedir. Bunun sonucu, kontağın yaşam süresini oldukça kısaltan, kontak kıvılcımları ortaya çıkar. Bu kıvılcımları önlemek amacıyla kontaklara bir RC-ünitesi köprülenir ya da röle sargısına paralel ve akımın aksi yönünde bir diyot bağlanır.
Rölelerin devre zamanları ve rölede kıvılcım söndürme olayını anlattığımız bu yazı umarım faydalı olmuştur.