Ütü nasıl çalışır ? Elektrikli ütülerde ısıtıcı eleman olarak ütü tabanına gömülmüş boru tipi dirençler ya da magnezyum oksit izolasyonlu plaka tipi dirençler kullanılır. Kopuk dirençlerin onarılma olanağı yoktur. Yalnızca yenisiyle değiştirilebilirler. Onarım işlemlerinde ütünün altına kazınmasını önlemek için bir örtü konulmalıdır. Ütü kablosunun 250 ºC’ye kadar ısınan ütüye değme olasılığı bulunduğundan, pamuk örgülü ve ısıya dayanıklı kablolar kullanılmalıdır. Hiçbir halde plastik ya da ısıya duyarlı benzeri kablolar kullanılmamalıdır.
Ütü çalışma prensibi, ütü termostatı nasıl çalışır sorusuna cevap verilerek büyük oranda anlaşılabilir.Genellikle ütüleme için gerekli sıcaklık bir ayarlı termostat üzerinden ayarlanabilmektedir. Termostatın açma kontağı üzerinden ısıtıcı direnç akım almakta ve tam güçle çalışmaktadır. Ayarlanan sıcaklık aşıldığında bimetal şerit termostatın sustalı şalterini harekete geçirmekte ve akım devresini kesmektedir. Sıcaklığın düşmesi ile bimetal şerit eski durumuna dönmekte ve devreyi otomatik olarak kapamaktadır. Böylece ısı direnci yine akım almaktadır. Bu kapanma açılma evreleri ütü üzerinde sıcaklık kararlı kalacak şekilde sürer gider.
Bimetal şerit genleşme katsayıları farklı iki ayrı madenden oluşmuştur. İki maden şerit üst üste soğuk kaynaklıdır. Sıcaklık karşısında bir madenin genleşme katsayısı diğerinden yüksek olduğundan bu maden daha çok uzayacak ve şeriti aksi yönde kıvıracaktır. Açma-kapama nedeniyle kontaklar arasında ark oluşturduğundan termostatlı ısıtıcılar doğru akım için yatkın değildir. Termostat içeren ütü de dolayısıyla doğru akım ile değil alternatif akım ile çalışır. İçerisindeki ısıtıcı dirençten ötürü doğru akım ile çalıştığı zannedilmemelidir.