Kontaktör Devreleri

Kontaktör devreleri, ana akım devresi ve komuta akım devresi olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bir kontaktör devresi, ana akım devresinde akım, sigortalar ve kontaktör kontakları üzerinden geçerek örneğin bir elektrik motorunu besler. Komuta akım devresi akımını genellikle bir trafo üzerinden ayrıca alır. 2 den fazla motoru bulunan makinelerde bu trafo kesinlikle zorunludur.

Komuta bir kaç yerden yürütülecekse, gereği kadar kapatma butonu seri olarak; açma butonu paralel olarak bağlanmalıdır.kontaktör devre şeması

Kontaktör Devresi Akım Takip Planı

Kontaktör devresi akım planları şemalar üzerinde 4 farklı türde gösterilir. Komple şema, basit şema, ana akım şeması ve  komuta akım şeması. Komple şemalarda elemanlar tek tek gösterilirler. Basit şemalarda sadece önemli elemanlar simgelenir.

Kontaktör akım planlarının akım şemaları halinde gösterilmeleri komple şemalarına nazaran daha yararlı olmakta ve akım devreleri ile bunlara ait devre elemanlarının ayrı ayrı incelenmesine olanak tanımaktadır.

Transferli Kontaktör Devreleri

Bir motorun dönüş yönünü değiştirmek için iki kontaktör gereklidir. Ancak kontaktörün biri çalışırken diğerinin çalışması engellenir (karşılıklı kilitleme). Transferli kontaktör devrelerinde genellikle, motorun devrini bitirmeden ters yönde döndürülmesi istenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir