Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kulaklık nasıl çalışır hiç merak ettiniz mi ? Kulaklık içerisinde bir sürekli mıknatıs, bunun üzerinde sarılmış bobinler ve ince bir demir diyafram(menbran) bulunur. Bobin üzerinden geçen ses akımının oluşturduğu manyetik alan, yönüne ve şiddetine göre, sürekli mıknatısın manyetik alan şiddetini değiştirir. Bu değişiklikler menbranı titreştirerek ses ortaya çıkarır. Dinamik kulaklık kutbu röleye çok benzer, en küçük gerilimlerde çalışabilmektedir (500 μV).
Elektrogitar kafaları kulaklık çalışma prensibinden hareket edilerek geliştirilmiştir. Bunlarda menbran yerine çelik tel titreşmekte ve titreştiği frekansta karşısında bulunan elektromıknatıs üzerinde bir gerilim endüklemektedir. Endüklenen gerilim yükseltgeç(amplifikatör) içinde kuvvetlendirilerek tekrar ses halinde hoparlörlerden verilmektedir.
Hoparlörler de elektromanyetik aygıtlardır. Bunlar da silindir şeklinde bir mıknatıs göbek ile bu göbek üzerinde hareketli ve üzerinde sargılar bulunan kağıttan bir silindir bulunur. Kağıt silindir koni şeklinde kağıt menbrana bağlıdır. Sargılar üzerinden geçen ses akımına göre, devamlı mıknatısın etkisiyle kağıt silindir titreşir. Bu titreşim menbrana iletilerek ses halinde verilir. Hoparlörler çok kuvvetli mıknatıslardan yapılır ve bir hoparlörün gücü bu mıknatısın alan şiddetine bağlıdır.
Kulaklığın çalışma prensibini ve yapısını anlatarak aslında kulaklık nasıl çalışır sorusunun yanında elektro gitar kafaları nasıl çalışır ve hoparlör nasıl çalışır sorularını da yanıtlamış olduk. Umarım faydalı olmuştur.