Kendiliğinden devre bağlayan bir otomatik sigortanın en önemli özelliği isminden de anlayabileceğiniz gibi kısa devre olmadığı sürece kendi kendine devre bağlayabilmesidir. Bu tür sigorta devresi : kısa devre kontrol devresi, uyarı devresi, zamanlama devresi, senkronizatör ve kontaktör olmak üzere 5 ana devreden oluşmuştur. Kontaktörün dışındaki bütün devrelerde elektronik elemanlar (transistör, diyot, thyristor vb.) kullanılır.
Uyarı devresi herhangi bir aşırı akım halinde senkronizatör üzerinden kontaktörü çalıştırır ve ana akım devresini kestirir. Bu anda aynı senkronizatör zamanlama devresini de uyararak bağlama süresi işlemeye başlar. İstenilen süre geldiğinde zamanlama devresi senkronizatör üzerinden kontaktör komuta akımını keser ve ana akım devresini bağlatır.
Eğer uyarı devresi çok yüksek bir akımla (örneğin kısa devre hali) karşı karşıya kalmışsa, kısa devre kontrol devresi zamanlama devresini kilitleyerek sigorta devresi otomatik bağlantısına engel olur.
Anlatılanların ötesinde ayrıntılı bir açıklama kesinlikle elektronik içereceğinden burada değinilmeyecektir.
Sigortada özel geliştirilmiş bir kontaktör kullanılmış olup, sigorta üzerinden devre kese akımı ve bağlama süresi ayrı ayrı ayarlanabilmektedir. Kısa devre karşısında kilitlenmiş bir sigorta çevresini bir siren sesiyle uyarmaktadır. Bundan amaç tehlikeli bir akım kaçağını belirtmek olup, sigortanın elden rastgele bağlanmasını engellemektir.
Böyle durumlarda kısa devre giderildikten sonra, sigorta ancak elden bağlanabilir. Sigorta, üzerinden ayarlanarak istenildiğinde bir elektromanyetik şalter gibi seri, istenildiğinde bir termik şalter gibi gecikmeli çalıştırılabilmektedir.