Birim zaman( saniye, saat ) içinde çekilen elektriksel güç miktarı elektriksel işi verir. Elektriksel iş birimi wattsaniyedir. Fakat uygulamada genellikle kilowattsaat (kWh) kullanılır. Nadir olarak joule birimi de kullanılmaktadır ( 1 joule = 1 wattsaniye ; 1 kilowattsaat = 360000 wattsaniye). Pratikte bu durum hepimizin evlerinde ya da iş yerlerindeki elektrik sayacında ortaya çıkar. Bu yazı aynı zamanda mekanik elektrik sayacının nasıl çalıştığını da anlatmaktadır.
Elektriksel işten günümüzde genellikle uygulamada bir tüketim ölçüsü olarak yararlanılmaktadır. Konut ve işyerleri satın aldıkları elektrik enerjisine bu ölçü üzerinden ödeme yaparlar.
Elektriksel iş, zaman ve güç biliniyorsa hesap yoluyla bulunabilir.
İş = güç x zaman W = P . t
Örnek : Gücü 500 W olan bir elektrik sobası bir günde 7 saat çalıştırılmaktadır. Elektriğin kWh fiyatı 60 krş olduğuna göre bir günde yapılan iş ve buna ödenecek tutarı bulunuz.
500 W = 0,5 kW W = P . t = 0,5 x 7 = 3,5 kWh
3,5 x 0,6 = 2,1 TL
Elektrik Sayacı Nasıl Çalışır
Uygulamada elektriksel iş bugün her konutta bulunan elektrik sayaçları ile ölçülmektedir. Peki mekanik bir elektrik sayacı nasıl çalışır ? Şekilde mekanik bir sayacın iç yapısı gösterilmiştir. Elektrik sayaçları gerçekte bir wattmetre gibi çalışmaktadır. Aletin numaratörü zamanla ve çekilen güçle orantılı olarak döner. İçerisinde bir gerilim bobini ve bir akım bobini bulunur. Bu bobinlerin oluşturduğu manyetik alan etkisi ile sayaç diski dönel hareket yapar. Bu dönel hareket çarklar üzerinden numaratöre iletilir ve burada sayılır. Genellikle bu sayım kWh olarak gösterilir. Sayaç içinde ayrıca bir de doğal mıknatıs bulunmaktadır. Bu mıknatıs sayacın çalışması esnasında diskin kontrollü bir şekilde dönmesini sağlar ve sayaç üzerinden geçen akımın kesilmesi durumunda diskin eylemsizliği ile dönmesini engeller. Bu şekilde kullanılmayan enerjinin ( yapılmayan elektriksel işin) sayaç tarafından sayılmaması sağlanmış olur
Günümüzde artık elektronik sayaçlar yaygın olarak kullanım alanı bulmakta ve mekanik sayaçların yerini zorunlu olarak almaktadır. Ayrıca elektronik sayaçların zaman içinde haberleşme sistemleri sayesinde tüm elektrik tüketim yerlerinde uzaktan okunmalarının mümkün hale getirilmesi planlanmaktadır.